Status
Project
Year
2007
Program
Museum
Scale
3800m²
Partners
Mark Mückenheim,
Mathis Osterhage,
Niels Jonkhans
Team
Mark Mückenheim,
Mathis Osterhage,
Niels Jonkhans,
Inara Jaunzeme

Our design for the expansion of the Gallery for Contemporary Art in Saarbrücken, Germany, absorbs the given structure of the existing building. The resulting grid acts as a datum for the zoning of the landscape and the positioning of the new building. The existing additive ensemble of square boxes is extended through a new element, which is different in its nature, thus creating an exciting dialectical relationship with the old building. For the first time, the new building creates an open entrance area and unique address for the museum. It is accessed via a glazed open ground floor along Bismarckstraße, whereby visual relationships, direct connections and a clear flow of visitors is achieved. Both main exhibition areas are on the upper level, which is divided into two parts, in reference to requested exhibition organization. Through large openings, both spaces can be joined together, resulting in a homogeneous exhibition space that offers open lounge areas towards the new courtyard and to Bismarckstrasse.