Status
Project
Year
2002
Program
Museum
Scale
480000m²
Partners
Mark Mückenheim,
Omar Mansour
Team
Mark Mückenheim,
Omar Mansour,
Sandra Kauls

Our proposal for the Grand Egyptian Museum takes the visitor through an unexpected journey. Organically shaped building volumes emerge out of flowing sand dunes, shimmering objects intertwine with the desert landscape covered by the traveling sand at times just to be revealed again the next day. Large crater like circular rings keep the shifting sand out and circumscribe parks with obelisks and statues from ancient Egypt. The volumes of the building are generated from freely formed organic cupolas and curved arches, structurally taking advantage of the inherent stiffness and load-bearing qualities of these geometries. For the inner organization of the museum, we took clues from the architecture of souks in Northern Africa as the brief called for a “hypertextual” museum route, permitting the visitor either to have a comprehensive experience of the whole exhibition or to pursue a diversity of meandering thematic routes. The resulting interior spaces and possible navigation opportunities are a contemporary interpretation of the qualities found in the Egyptian vernacular.